حضرت فاطمه (سلام الله علیها) یکی از پنج تن آل عبا و چهارده معصوم است که پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله وسلم) او را برترین زن دو عالم معرفی کرده است. پدر ایشان حضرت محمد (ص) و مادرشان خدیجه کبری (سلام الله علیها) نام دارد. حضرت زهرا (سلام الله علیها) همسر امام علی (علیه السلام) و مادر گرانقدر امام حسن (علیه السلام)، امام حسین (علیه السلام)، حضرت زینب (سلام الله علیها) و امکلثوم است. در قرآن کریم آیه تطهیر، سوره کوثر، آیه اطعام و آیه مودت در شأن این بانوی بزرگوار نازل شده است. حضرت زهرا (سلام الله علیها) در بیستم جمادیالثانی سال پنجم پس از بعثت در مکه مکرمه به دنیا آمد.
تاریخ شهادت حضرت فاطمه زهرا (سلام الله علیها) و ایام فاطمیه
بر اساس منابع تاریخی، در مورد شهادت حضرت فاطمه (سلام الله علیها) یا ایام فاطمیه با توجه به روایات مختلف بیش از ده تا پانزده تاریخ متفاوت وجود دارد ولی آنچه شهرت دارد، سه روایت اصلی است:
- ۴۰ روز بعد از رحلت پیامبر اکرم صلیالله علیه و آله و سلم که مصادف با ۸ تا ۱۰ ربیعالثانی است و دهه اول نامیده میشود.
- ۷۵ روز بعد از رحلت رسول خدا صلیالله علیه و آله و سلم مصادف با ۱۳ تا ۱۵ جمادیالاولی که به دهه دوم معروف است.
- ۹۵ روز بعد از وفات حضرت محمد (صلی الله علیه و آله وسلم) که دهه سوم نام دارد و هم زمان با ۱ تا ۳ جمادیالآخر است.
محققان تاریخ اسلام معتقدند آنچه بیشتر مورد توجه و سندیت تاریخی است روایت سوم یعنی ۹۵ روز است. البته مراجع تقلید و اهل معرفت به مؤمنان توصیه میکنند که هر سه دهه را به عزاداری بپردازند. در تقویم رسمی ایران روز ۶ دی ۱۴۰۱ برابر با ۳ جمادیالثانی ۱۴۴۴ هجری قمری، به مناسبت شهادت بانوی دوعالم (حضرت فاطمه زهرا (سلام الله علیها)) تعطیل است.
حضرت فاطمه (سلام الله علیها) در چند سالگی به شهادت رسید؟
در مورد روز دقیق شهادت حضرت زهرا (سلام الله علیها) اختلاف نظر وجود دارد ولی در تمامی روایات سال شهادت بانوی دوعالم، سال یازدهم هجری قمری است. مبدا تقویم قمری، سال هجرت پیامبر از مکه به مدینه در نظر گرفته شده است و از آنجا که حضرت فاطمه (سلام الله علیها) در هنگام هجرت پیامبر (صلی الله علیه و آله وسلم) ۷ سال داشتند، بنابراین ایشان در ۱۸ سالگی به شهادت رسیدهاند.
وقایع روز شهادت حضرت زهرا (سلام الله علیها)
در روایات تاریخی آورده شده است که پس از رحلت پیامبر (صلی الله علیه و آله وسلم)، دشمنان به دستور حاکمان وقت به خانه حضرت فاطمه (سلام الله علیها) یورش برده و قصد داشتند به زور وارد خانه شوند. حضرت زهرا (سلام الله علیها) در تلاش برای جلوگیری از ورود آنان، طوری میان درب و دیوار قرار گرفت که آسیب زیادی دید و بچهای که در شکم داشت، سقط شد. حضرت فاطمه زهرا (سلام الله علیها) قبل از شهادت به امام علی (علیه السلام) وصیت کرد که دوست ندارد افرادی که به او ستم کردهاند بر پیکرش نماز بخوانند و درخواست کرد که او را مخفیانه دفن کنند تا محل دفن ایشان مخفی بماند. این حوادث حضرت فاطمه زهرا (سلام الله علیها) را به بستر بیماری کشاند و همین بیماری به شهادت ایشان منجر شد.
حضرت زهرا (سلام الله علیها) برای چه هدفی به شهادت رسید
حضرت فاطمه زهرا (سلام الله علیها) در طول زندگی خود برای حفظ اسلام ناب محمدی، ادای حق ولایت و پا نگرفتن منافقین تلاش فراوانی کردند و در نهایت برای تحقق این اهداف به شهادت رسیدند.
محل دفن حضرت فاطمه (سلام الله علیها)
با توجه به وصیت حضرت زهرا (سلام الله علیها) در مورد اینکه ایشان را مخفیانه دفن کنند، محل دفن ایشان مشخص نیست و در این مورد نقل قولهای مختلفی وجود دارد. روضه النبی، خانه حضرت فاطمه و امام علی (علیه السلام)، قبرستان بقیع و خانه عقیل بن ابیطالب مکانهایی هستند که برای محل دفن حضرت زهرا (سلام الله علیها) ذکر شدهاند.